14 Şubat 2016 Pazar

*()* ARSİNE *()* ALİ BAYRAM*()*

*()* ARSİNE *()* ALİ BAYRAM*()*

"Ermeni tehcirinde gizli kalmış gün yüzüne çıkmamış nice hikayeler vardır...

Tehcir anında tren vagonunda dünyaya gelen Arsine'nin Ayşe nine oluşuna kadar geçen acı dolu yaşamın gerçeği...

Acı, ölüm ve feryat ile Arsine' nin 100 yıl önce başlayıp Ayşe nine olarak sevinç ve gözyaşı ile biten yaşam öyküsü...
(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMUM

100 yaşındaki Asrine ninenin hayatı anlatılıyor bu kitapta. Aslında sadece Asrine hanımın değil birçok hayatlar var. Kitapta yokluğun en dibe vurmuş hali irdelenmiş. İletişimin koptuğu telefon, mektup olmadığı yıllar. Ermeni kızı Asrine ile İbrahim’in aşkı ile patlak veren olaylar bir kısır döngüye dönüşür. Yıllardır farklı din ve kültürde yaşayan birbirlerinin inanışlarına saygı gösteren kilise yapılmasına bile izin veren ölülerinde, düğünlerde hep birlikte imece usülü sorunları çöküp iş yapan köydeki komşular gün gelir birden herşey tersine döner. Ölümler, cinayetler, intiharlar, mal davası, ve tecavüzün en kötü hali. İnsan en çok akrabalarına güvenir. Bu kitapta kan bağının çok da bazen yetersiz olduğu bazen de dışarıdan daha yüksek destek gelebileceği  birçok mesaj var kitapta.
Örnerğin; istenirse hangi dil,ırk,din, kültür olursa olsun saygı olduğu sürece birlik ve beraberlik içinde yaşanabileceğinin mesajı verilmiş. Bazen anlayış göstermenin sadece okumakla olabileceği söylenir. Oysa ki bu kitaptaki kahramanların hepsi yaşayan canlı örnekler ve köyde okul olmadığından dolayı hiç kimse okula gitmemiş ve tamamen anne ve babaların dan, atalarında gördükleri kültürü uygulamışlar. Son derece başarılı yaşayabilmişler. İstenirse olabiliyor demek ki. Sol taraf olduğu sürece her şey başarılabiliyor.
Yazarımız yine başarılı bir çalışmaya imza atmış. Yine yaşanan örnekler ile kahramanlar oluşturulmuş. Arsine’yi sizlerde merak ediyorsanız mutlaka okuyun derim. Çok şey öğreneceksiniz hayata dair.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN







0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon