29 Ocak 2016 Cuma

*()* DİLEK ÜNAL *()* KANİYE *()* *()* CİNİUS YAYINLARI *()*

*()* DİLEK ÜNAL  *()* KANİYE *()*
     *()* CİNİUS YAYINLARI *()*
Balkan Savaşı’yla darmadağın olan ve gerçek olamayacak kadar sıra dışı bir hayatın içine mübadil olarak giriş yapan Kâniye’nin kendisiyle olan savaşı niçin hiç bitemedi? Dört yaşındayken babasını kaybeden, on üç yaşındayken gelin olan Kâniye’nin ayakta kalmasını sağlayan neydi?

Dilek Ünal dördüncü romanı Kâniye’de bu kez savaşın, kıtlığın ve koleranın acımasızlığı içinde iki cesur kadının yaşamlarını takip ediyor. Selanik’te başlayan hikaye, Prizren ve Çatalca’ya kadar uzanıyor ve nihayet Beyoğlu’nda beklenmedik bir sona doğru ilerliyor.
Bu kitapta Atatürk’le bir kez daha tanışacak, Çanakkale’yi farklı bir gözle görecek, önce şatafatlı bir zenginlik, ardından ürpertici bir yoksullukla tanışacaksınız. Okurken açlığı iliklerinize kadar hissedecek, yer yer tüm benliğinizi korku saracak, ancak sona doğru yaklaştıkça dirayet ve cesaretin her tür zorluğun üstesinden geldiğine unutulmaz bir şekilde tanık olacaksınız.

Kâniye, bu coğrafyanın yaşadığı en zor yıllarda iki neslin unutulmaz hikayesi.



BENİM YORUMUM
Yazarımız kitapta 3 kuşağın hayatını ele almış. Balkan Savaşı ile birlikte darmadağın olan bir aile. Açlıkta var, zenginlikte. Kahramanlarımız Savaş zamanı yaşanan akla hayale gelmeyen açlığı, sefaleti, ayrılığın en acı hali
ölümü yoğun yaşıyorlar. Ona rağmen Ne Kâniye ne de annesi ve babası mücadeleyi son ana kadar bırakıyor. Kitapta vatan sevgisi çok güzel irdelenmiş. Kâniye şehit bir dedenin, şehit bir babanın savaşçı askerlere yiyecek, mermi taşıyan bir annenin kızı. Zenginlik içine doğan Kâniye sonradan oluşun olumsuzluklarda bundan nasıl etkileniyor? Kitabın bize verdiği mesaj çok fazla. Çocuklarımız arasında adaleti sağlamamız gerektiğini, Savaşta, açlıkta, ölümde yani dibe her vurduğumuz da bile bizlere merhameti, yardımlaşmayı, dostluğun önemini anlatıyor.
Finale doğru yaşanan aşk ise beni çok hüzünlendirdi. Bir anne aşkından ne zaman vazgeçer içine gömer. Ben kitabın sonunda kafama çok takılan merak ettiğim konu olduğu için seri olabileceği düşüncesi doğdu. Bence olmalı da değerli yazarımızdan bir okur olarak bunu istiyorum. Kâniye böyle bitmemeli. Büyük oğlu ile ilgili, kızı ile ilgili bir şeyler bekliyorum. En önemlisi Teyzesi ile ilgili gerçekleri bilmesini.
Ben kitabı okurken çok keyif aldım. Son ana kadar Kâniye hatta annesinin hikayesini okurken bu kadar da olmaz dediğim yerler oldu. Telefonun olmadığı, iletişimin koptuğu eski zamanlar onlar.

Değerli yazarımız Dilek ÜNAL’a değerli kitabını benimle buluşturduğu için teşekkür ediyorum.



DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon