7 Mayıs 2017 Pazar

* MAVİ BONCUKLU ÇARIKLAR * ŞERİFE B. GÜLSEÇGİN *



* MAVİ BONCUKLU ÇARIKLAR * ŞERİFE B. GÜLSEÇGİN *

Mavi Boncuklu Çarıklar; Tarihe “93 Harbi” olarak geçmiş olan Osmanlı-Rus Savaşı’nın milliyetçilik akımları ile büyük acılara sahne oluşunu, parçalanmış aileleri, yarım kalmış aşkları, imkansızlıklar içindeki kahramanlıkları anlatır.
Plevne düşmüş, halk, yıllarca huzur içinde yaşadıkları kaleyi terketmeye başlamıştır. Kara kışın ortasında her türlü imkansızlık içinde yol almaktadırlar. Herkes ölesiye kahırlıdır. Plevne Halkının kaleyi terkettiğini haber alan dağ eşkıyaları hemen işe koyulurlar ve göç konvoyuna saldırırlar. Katliam sonrası değerli ne bulurlarsa çalarlar. Çaldıklarının arasında, kahramanlarımızdan Yusuf’un aşık olarak evlendiği güzeller güzeli hamile eşi de bulunmaktadır. Yusuf, gözlerinin önünde kaçırılan karısı için bir şeyler yapmaya çalışır. Başaramayınca deliye döner ve karısını kurtarabilmek eşkıyaların peşine düşer. Yusuf’un güzel ve hamile eşi Zeliha ise, diğer kaçırılan kadın kölelerle birlikte Rodop Dağları’ndaki eşkıya köyüne götürülür. Zeliha’yı burada büyük bir keder beklemektedir. Kocasından kalan tek hatıra mavi boncuklu çarıklarıdır ve onu bağrına basar. Yusuf ise hiç yılmadan karısını aramaya devam eder.
Rodop eşkıyaları aslında ciddi bir amaca hizmet etmektedirler. Müslüman Türk’leri Balkan topraklarından sürebilmek için korkunç bir zulüm uygulamakta, Bulgaristan’ın tam bağımsızlığı adına Rusya ile işbirliği yapmaktadırlar. Balkan topraklarındaki Türkler çaresizce bu zulüme karşı durmaya çalışmaktadırlar.


KİTAP YORUMU
 Müslümanları Balkan topraklarından sürerken eşkiyalarca kaçırılan hamile müslüman bayanlar acaba nasıl ayakta kalacaklardır. Binlerce hikayenin içinden sadece bir tanesi olan güzeller güzeli Zeliha ile Yusuf'un çaresizliğini iliklerinize kadar hissedeceksiniz . Savaşın kanlı hali, insanların insanlıktan çıkması, açlık, fakirlik, yaşadıkları topraklarından olması yetmemiş gibi bir de eşkiyaların müslümanların mallarına, canlarına ve namuslarına göz koymaları, dağdaki kendi kurdukları haremlerine, kendi adalet anlayışlarına göre Kaçırılan müslüman kadınların zorla tecavüz edildikten sonra evlendirilmesi ve kendilerinden olanların çoğaltılmaya çalışılmasını okurken iliklerinize kadar donacaksınız.
Kendisi ile kaçırılan bir çok kadın kaderine razı olup onlardan biri ile evlenip çoluk çocuğa karışırken Zeliha'yı güçlü kılan, boyun eğdirmeyen Yusuf'a olan aşkıydı.
Kitaptan öğrendğim der ise;
- Savaşın kimseye asla faydası olmadığı, her zamanki gibi sivil halk ve kadın-çocukların etkilendiği,
-Maneviyatın önemi, Allaha koşulsuz sığınmak, ona güvenmek,
-Şartlar ne kadar kötü olursa olsun eğer inanırsa bir insan her zaman umut vardır.
Yusuf ile acaba Zeliha tekrardan kavuşacak mı? Doğan çocuğunu acaba o kadar acımasız eşkiyanın içinde sağlıklı şekilde büyütebilecek mi? Yoksa onların kanunlarına boyun eğip çocuğunu bir eşkiya gibi Türk düşmanı olarak mı büyütecek? Zeliha'nın başına gelen bu büyük sınavı okurken çok hüzünleneceksiniz.
Yazarımızın okuduğum ilk romanı ve kalemi oldukça akıcı. Çok başarılı bulduğum bir eser. Başarılarının devamını diliyorum.
Piyasada olan diğer eserleri ise;
-SOĞUK MAVİ KIRMIZI TOPRAK
(Gelibolu Müdafaası)
-SARIKAMIŞ ALLAHÜ EKBER DAĞLARI



DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon