27 Mayıs 2017 Cumartesi

*FIRAT'IN SIRTINDAKİ KAN * OSMAN ŞAHİN * *TRUVA YAYINLARI*



*FIRAT'IN SIRTINDAKİ KAN * OSMAN ŞAHİN *
              *TRUVA YAYINLARI*
... Nasıl ki Yaşar Kemal, köylünün bütün oyunlarını, düzenlerini, zalimliklerini ve saflıklarını ve acımasızlıklarını, yani insana ait tüm duygularını, büyük romancıların anlatımı ile ortaya döküyorsa.. Osman Şahin de öyküleri ile köy insanının, daha doğrusu
çocukluğunun geçtiği Toros dağları insanlarını, yörüklerini, hırsları, acıları ve onurları ile yoğrulmuş ruh halleri ile öykülerine döküyordu.
Yaşamın ta içinden gelip insanın yüreğini dağladığı içindir ki,
bu öyküler sinemacılarımızın da dikkatini çekti. Osman Şahin'in öykülerinden filmler yapıldı. Bu kez sinema ödüleri almaya başladı hocam. Bugüne dek tam 24 öyküsü filme çekildi. Bu filmler yurt içi ve yurt dışı festivallerde sinemamıza 30'dan fazla ödül kazandırdı.
Füsun Özbilgen

Güneydoğu insanının yaşayışını çok yakından acıyarak, severek incelemiş bir güçlü gözlemcinin yanında doğayı çok iyi incelemiş, insanların bununla olagelen ilişkilerini avucunun içindeki çizgiler gibi bilen olgun bir sanatçı, tatlı anlatışıyla bize kılavuzluk etmektedir...
Hasan İzzettin Dinamo

Osman Şahin başarılı bir yazar. Dili söyleyişi açık, aydınlık.
Töre, insan ilişkisinde, törenin egzotik niteliklerine saplanıyor...
Selim İleri

Yeni bir Türk incisi... Şimdiye kadar Nazım Hikmet, Yaşar Kemal
gibi yazarlarla tanıdığımız Türk Edebiyatından Osman Şahin’le karşılaşıyoruz. Türk kırlarında ekmek için mücadele. Epik bir formda yazab Şahin, kır yaşamının güçlü bir resmini çiziyor. Değişik
koşullarda yaşayan biz İsveçliler için Şahin in vahşet
içerisindeki öyküleri bazen inanılmaz gelir...
Jolanta Johnsson, İsveç
(Tanıtım Bülteninden)

İlk Baskı Yılı : 2017
Sayfa Sayısı : 536


KİTAP YORUMUM
Doğudaki sorunları çok samimi olarak dile getirilmiş. Kitap anladığım kadarıyla gerçek yaşam hikayesini anlatıyor. Kan davasının çirkin yüzü ölüme doğan 15 yaşındaki çocuğun kendini küçük yaşta korumak adına tek yaptıkları hayatta hem kendisi hem de ailesi kalabilmek adına silah taşımak ve silah kullanmayı öğrenmek zorundaydı. Her ne kadar devlet büyükleri araya girip birkaç kez barış  sağlansa da maalesef her seferinde sonuç ölümle bitiyordu. Adnan'ın ayakta kalabilmek abilerinin, kuzeninin ve en son babasını öldüren kanlılarından birinin kanını akıtmadan rahat edemeyecekti. Öyle ki kanı kalan kişilere oralarda kimse saygı duymaz ve kötü davranılırdı. 15 yaşında işlediği cinayeti hapiste geçirdiği 7 yıl ona daha güçlü olmayı öğretecekti.
Kitapta hem hapise düşen kişilerin başına gelenleri gerçekten yaşayan kişinin ağzından dinliyorsunuz hem de doğudaki yaşam tarzını bir nevi anlamaya çalışıyorsunuz. Uzaktan kan davası dediğimiz olayların iç perdesi sandığımızdan da boyutları geniş ve tehlikeli. Yaşarken özgürlüğünü teslim eden, sürekli ölüm korkusu içinde tetikte yaşayan insanlar.
Okurken bazen yargıç , bazen eleştirici bazen de onların dostu, kardeşi olacağınız satırlar. Empati yapmaya ister, istemez zorluyor insanı.
Kitaptan öğrendiğim ders ise,
- Maneviyatın önemi,
- Nerede olursanız olun dürüst olursanız kazanırsınız bu hapishane bile olsa.
- Kan davasında ya da herhangi adam öldürme olaylarında kimsenin kazanmadığı aksine her iki tarafından kaybettiği,
- En kötü durumda bile her zaman çıkış noktası bulunduğu, yeterki umudumuzu kaybetmememiz gerektiği çok güzel irdelenmiş yazar tarafından.
Ben zaten gerçekleri anlatan kitapları daha çok seviyorum. Kurgular da ise yok bu kadar da olmaz diyorsunuz ve yazarın hayal gücü geniş gerçek hayatta olmaz diyebiliyorsunuz. Oysa gerçek hikayelerin hem bir çok üzeri kapalı sorunların bizzat yaşayan insanların ağzından anlatılması bir çok insana örnek olabilir ve "bende bunu yaparsam başıma bunlar gelebilir" diye kişi düşünebilir.
Truva yayınların eserlerini gerçekçi bulduğum ve gerçek hikayelerden oluştuğu için seviyorum.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

1 yorum:

İnekhane dedi ki...

silah taşıma ruhsatı nasıl alınır hakkında bilgiler için tıklayın: silah taşıma ruhsatı nasıl alınır

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon