13 Temmuz 2016 Çarşamba

*İNSAN YAYINLARI*FRANZ KAFKA*DÖNÜŞÜM*



Dönüşüm, Kafka?nın kavramsal düşünceyi efsaneleştirmesine mükemmel bir örnek teşkil etmektedir. Çünkü bu hikaye, modern fikir tarihinin temel kavramı olan ?kendine yabancılaşma? yı harfi harfine bir olaya dönüştürmüştür. Bir pazarlamacı olan Gregor Samsa bir sabah uyanır ve kendini bir daha asla tanıyamaz. Kendini azman bir haşereye dönüşmüş olarak görür, sonrasında diğerleri tarafından da böyle görülür ve bu andan itibaren fiziksel varoluşunun ?azman? yabancılaşmasında varolur sadece.

KİTAP YORUMUM
Gregor Samsa kendini bir sabah uyandığında örümcek olarak bulur ve olaylar zinciri ondan sonra başlar. Ailesine maddi, manevi çalışıp yardımcı olurken örümcek olduğun da ise ailesi ve ona sırt çevirecek ve kurtulma yollarını arayacaklardır. Artık onun gözünün içine özlemle bakan şefkat dolu ailesi yoktur karşısında ve seçimini maalesef ölümü seçerek yapar. Ölümü seçmek derken intihar değil tabi ki. Bazen biz canlılar buna hayvanlar da dahil farkında olarak ya da bilinçaltında hastalanmayı ve ölümü seçeriz. Bana göre Gregor Samsa bana yansımasına göre ailesinin ve toplumun acımazlığını, gerçek yüzünü görerek ölümü seçmiştir. Çünkü bazen sevgisiz bir ortamda yaşamaktansa ölüm kurtuluş gibi gelir. Kitabın bana öğretisi çok oldu. Toplum maalesef görüntüye göre insanlara muamele yapabiliyor. Bunu kitapta Gregor Samsa’nın örümcek olmadan önceki hali ile, olduktan sonra ki bakış açısını görebiliyoruz. Birde zorunluluk ve sorumluluklar bizi köleleştirir. Sevdiklerimizi koruyalım derken onların gerçek yüzünü görebilmemiz için bizim onların eline bir şekilde(hastalık/iflas/maddi kayıplar vb) düşmemiz gerekir ki gerçeği anlayabilelim.

Mutlaka herkesin okuması gereken klasik eserlerden sadece birisi. Sonunda mucize olmasını ve tekrar eski haline dönmesini bekledim. Ama olmadı bu da  üzücü olan başka tarafı.




DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon