4 Kasım 2019 Pazartesi

Ölü Canlar Yazar: Nikolay Vasilyeviç Gogol


 Ölü Canlar

Sayfa sayısı: 304

Ergin Altay çevirisi, Yazarın ve Edmund Wilson'un önsözleriyle, Victor Şklovski ve Mihail V. Şahtin'in sonzözleriyle, Yazarın döneme dair mektuplarıyla, Yazar ve dönem kronolojisiyle.

İlk Rus klasikleri arasında yer alan Ölü Canlar, 19. yüzyıl Rus toplumunun en başarılı hicivlerindendir. Gogol, hayranı olduğu Puşkin'in önerisiyle yazdığı Ölü Canlar'da dönemin Rusya'sını kitabın kahramanı Çiçikov üzerinden anlatır. Zengin olma hayaliyle yanıp tutuşan Çiçikov kendisine kurnazca bir yol bulmuştur: Kasaba kasaba dolaşıp toprak sahiplerinin ölü kölelerini kâğıt üzerinde satın alarak "itibar sahibi bir beyefendi" olmak…

Gogol'ün İlahi Komedya'dan esinlenerek üç cilt olarak tasarladığı eseri, ilk cildinin ardından sansür komitesinden büyük eleştiriler alır. 10 yıl sonra ikinci cildi tamamladığında Gogol, geçirdiği bir buhranla eserin elyazmalarını yakar. İlk tasarlanan haline uygunşekilde tamamlanamamasına rağmen bütünlüklü bir kitap olan Ölü Canlar, metnin alt başlığı gibi adeta "bir epik şiir"dir ve 19. yüzyıl Rus edebiyatının en başarılı örneklerindendir. "Gogol'ün kahkahasının ardında görünmez gözyaşları hissedersiniz."
-Aleksandr Puşkin-
(Tanıtım Bülteninden)
KİTAP YORUMUM: Bir dönem Rus siyasetini anlatır. Yapılan yanlışlar, yolsuzluk, rüşvet devlet adamlarının yaptıklarını anlatılır kitapta.
Çiçikov ise ,  daha ılımlı, kişiliklere göre davranan yani günümüze göre söyleyecek olursak nabza göre şerbet veren bir kişiliktir. İnsanların güven ve saygısını böylelikle kazanır. Her insan gibi o da bolluk bereket içinde yaşamayı  hayal etmektedir. Ama bunu kolay yoldan ve hileli yoldan yaparken başaracak mı işte sorun burada. Topraklarını aldığı köylüler ile arasında nasıl bir işbirliği vardır. Ölü canlar satmak ve almak kimin işine yarayacaktır?
Murazov  haklı yoldan kazanan bir zengindir. Çiçikov 'e doğru yolu gösterir ve ona yardımcı olur.
Kitaptan öğrendiğim  öğretiler yine çok değerliydi. Zengin ile fakirin ve dürüst ile dürüst olmayanın yaşadıklarından yola çıkarsak hangi yerde olmak istiyorsak yine o yere geliriz ama ister düzgün yoldan gideriz ister kötü yolu seçer sahte yoldan gideriz.
Tabi ki yazarın yaşadıklarına değinecek olursak, bu kadar başarılı bir kalemin o zamanki yanlış tedavi sonuçları ile belki de yazdıklarını yakması bana şunu düşündürdü. Bu yazılımların meydana çıkmaması kimin işine gelir? Kesinlikle içeriğinde yer alan dürüst olmayan siyasetçilerin işine gelir diye düşünüyorum. o zaman bilerek yazarın yanlış tedaviler ile çıldırtıldığını ve o seviyeye geldiğini düşünüyorum ben. Bu benim kişisel  hissiyatım tabi ki yanılmışta olabilirim. Sonuçta orada ve o dönemde yaşayıp bizzat gözümüz ile görmedim. Ama her dönemde her hastalıkta yanlış tedavilerin yapıldığını hepimiz biliyoruz. Ben en çok her yanlışlıkta kimin işine geliyor diye düşünürüm. Mesela günümüzde Kanser rahatsızlığının bir çok tedavi şeklinin saklanıp inatla kemoterapi verilmesi ilaç firmalarının işine geldiği gibi.
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon