8 Kasım 2020 Pazar

DOĞMADAN ÖLENLER/HALİT YAZICI


 

DOĞMADAN ÖLENLER/HALİT YAZICI

KİTAP SAYISI:344

“Sis ve gece, iki uyumlu arkadaş İki büyük savaşçı, dik kafalı isyancı. Başkaldıracaklardı sabaha ve aydınlığa. Benim başkaldırdığım gibi korkuya ve korkaklığa.”
 
Doğmadan Ölenler, doğum ile ölüm arasındaki kaçınılmaz patikanın serüveni. Yalın ve hızlı diliyle bu romanın etrafı kehanetler, önyargıların ve kavgaların çevirmiş. Tamamlandığında ise içinden yaşam çıkıyor. Yaşayan her şeyin kutsallığı üzerine kurulu hikâyesiyle günümüz toplumunun saplantılarına, nefretlerine göz gezdiren bu geniş anlatı Halit Yazıcı’nın umut veren kaleminden çıkan ilk yapıt.
İyi okumalar.

 

KİTAP YORUMUM: Aşiret kan davaları yıllardır süregelen ve başta olabilmek adına çevresinde güçlü görünmek adına acımadan en acımasız şekilde ölümlere imza atan, cesetlere kuru toprağı bile çok gören acımasız iktidarlar.

İşte bu kitapta da aslında gerçek hayatta da akıl almaz şeylerin yaşandığını bildiğimiz 2 kanlı aşiretin zorlu süreçlerini okuyoruz. Ben erkek iktidardan bahsetmeyeceğim. Beni 2 kadın iktidar ya da kendini iktidar baş sanan 2 kadının yaşadıkları daha çok etkiledi belki de. Seher ve Meral onlar her şeyden önce bir kadın ve en önemli amaçları anne ve yuva sahibi olabilmek. Ama bazen öyle ortamlara doğarsınız ki, daha doğmadan kaderiniz bir şekilde yazılıdır. Şiddetin, acımasızlığın başkalarının verdiği kadere boyun eğmemek için ayağa kalkar bu seferde kuralları siz koyarsınız. Baş olmak kolay değildir. Acımasız ve vurduğum kırdığım dedik olmalı. Seher'in içindeki minik kız çocuğunu, aslında anne olmak uğruna hak etmeyen insanları hayatına aldığını görüyoruz. Buna Meral de dahil. İnsan yeter ki doğrudan çıkmaya görsün. Kanunları kendi koymaya başladığında artık o insanın doğruları güçsüzlere kanun olarak geçer. Üzücü hayatlar bunlar. Kitabın bana en önemli öğretisi ne kadar iktidar olursan ol götürdüğün tek şey 2 karış toprak parçası ve bir o kadar da kefen. Sonra öldüğünde mezarına, cesedine neler yapılıyor ama gücün yok artık. İşte tek güç Allahın ilahi Adaleti. Yazarımızın kalemi oldukça akıcıydı. Şiddetin her türlüsünün bir gün bitmesine niyet ediyorum.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon