22 Eylül 2017 Cuma

*ADNAN CAN* OSMANLI KAHVESİ *EYOPİ YAYINLARI*



*ADNAN CAN* OSMANLI KAHVESİ *EYOPİ YAYINLARI*

"Türklerin Brezilya topraklarındaki acı hikâyesi... Şu dünyada başımıza gelenlerin hepsi, Osmanlı Kahvesi gibi tatlı ve yumuşak olmuyor ne yazık ki…"

"Beyni harekete geçmesini emrediyordu ama o kıpırdayamıyordu. Savaşın ortasında kalmış kimsesiz bir çocuk gibi donakalmıştı. Boş gözlerle adamlara baktı. Çok yaklaşmışlardı."

"Bir piyanist gibi, parmakları Welissa'nın saçlarında akarken ortaya çıkan melodi ikisini de büyülemiş gibiydi. Öylesine mutluydu ki kendisini, uzaklardan göz kırpan yıldızların üzerinde dolaşıyormuş gibi hissediyordu."
(Tanıtım Bülteninden)



Sayfa Sayısı: 256

Baskı Yılı: 2016

KİTAP YORUMUM
Bir kere uzun zamandır okuduğum kitaplara arasında çok çok beğendiğim bir eser olarak bloğumda yer alacak. Türü ne diye sorarsanız? Aşk, Tarih, entrika, macera, gerilim ne ararsanız var.
Kurgu 3 kuşak arasında geçiyor. Mezar başındaki vedasında kesinlikle herkes benim katar duygulanacağını düşünüyorum. Bazen döneceğim diye sözler verilir ama dönüp dönmeyeceğinin garantisi hiçbir zaman yoktur.

Kitabın konusunu tabi ki özet geçeceğim. Yaşadığı yerden dedesinin vasiyetini yerine getirmek için giden ve dedesine verdiği sözü yerine getirmek için elinden gelenin fazlasını yapan, hatta belki de karakteri dışına çıkan bir torun görüyoruz burada. Büyük dedesinden kalan o sır neydi? Bırakılan mektup ne anlama geliyordu? Son yazılan şiir acaba gizemi çözmeye yardımcı olabilecek miydi?
Bazen sözler verilir ve tutulmaz çünkü konu vatan ise bazen ailenizi bile arka plana alabilirsiniz. İnsan hayatında öncelikler vardır hani ve ilk ailemiz gelir kuşkusuz ama bu kitapta bazen sırlar hayatımızın önüne geçebilir. Sizi büyüten eğer  anne/babanız ölmüş iken dedeniz ve ebeniz ise onların varlığı sizin için daha çok önem taşır ve kaybetme korkusunu yaşarız. Kitabın öğretileri çok fazla. Size şu kadarını söyleyeyim. Tahmin ettiğinizden daha fazla heyecan duyarak keyif alacağınız bir eser var karşınızda.
Öğretilere gelecek olursak;
- Konu vatan ise gerisi sadece teferruattır.
-Bırakılan miras  bir sır ise neredeyse her insanın peşinden gideceğini düşünüyorum kendi adıma. Belki kişiliğinizin dışına çıkmazsınız ama şartları zorlamak istersiniz.
- Kimsenin aslında sizin hakkınızda ne hissettiğini bilemezsiniz. Ama kendi düşüncelerinizden daha bir emin olabilirsiniz. O yüzden kimseye arkanızı dönmeyin, ihanet her zaman vardır.
-insanlara vereceğiniz değer sizin hayatınızın önüne geçmemelidir.
-Hayat bazen yapbozlardan ibarettir. Her zaman umut vardır.
-Eğer birinin hayatını bilerek kaydırdıysanız, kurtuldum sanmayın. Yapılan hatalar telafi edilmediği sürece her zaman karşımıza çıkacaktır. Bizim ailemiz ne kadar kıymetli ise karşı tarafında ailesi o kadar kıymetlidir. Buna göre karşı tarafa kötülük yapacaksak iki kere düşünmeliyiz.
-İlişkilerde ise bazen birileri bizleri kullanabilir çıkarları uğruna. Ama biz karşı tarafa güvendiysek bu bizim değil karşı tarafın sorunudur.
Yazarımızın ilk eseri olmasına rağmen sıradışı kurgusu ile bu kadar başarılı bir eser ortaya çıkmasından dolayı yazarımızı kutluyorum.
Her kitap okunmayı hak eder, ama bazı eserler vardır ki mutlaka okunmalıdır.


DUYU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon