27 Şubat 2021 Cumartesi

Yanlış da Olsa Düşünmek Hiç Düşünmemekten Daha İyidir Yayıma hazırlayan: Yılmaz Şener Destek Yayınları


 

 Yanlış da Olsa Düşünmek Hiç Düşünmemekten Daha İyidir

Yayıma hazırlayan: Yılmaz Şener

Destek Yayınları

“Hayat, kişinin kendi güçlerini keşfetmesidir. Daha ötelere yolculuk ettikçe daha fazla gerçeği idrak ederiz.”

Yaşadığı karanlık çağa bir güneş gibi doğmuştu Hypatia.

Düşüncenin ve aklın cinsiyeti olmadığını tüm dünyaya ispatlarcasına; zekâsı, kişiliği ve düşünceleriyle tarihe yön verdi. Bütün engellere ve baskılara rağmen bir kadının tek başına bile dünyayı değiştirebileceğini gösterdi herkese.

Yobazlar tarafından vücudu midye kabuklarıyla lime lime edilerek öldürülen Hypatia, yanlış da olsa düşünmenin hiçbir şey düşünmemekten daha iyi olduğunu, herkesin bu anlamda kendine ait bir alanı bulunduğunu, düşünebilme yetisine sahip her insana aynı zamanda sorumluluklar düştüğünü söylemekten çekinmemiştir.

Yayıma Hazırlayan: Yılmaz Şener

 

(Tanıtım Bülteninden)

KİTAP YORUMUM: Hypatia o zamanın karanlık çağına güneş gibi doğmuştu. O zamanlar kadınlara düşünmek bile yasak iken, o düşünmenin, çözüme ulaştırmanın önemini biliyordu. Hiç bir sorun yoktu ki çözümü olmasın. Ama erkek egemenliği yine egolarının verdiği düşünce ile düşünmeyi, sorgulamayı, okumayı, okutmayı, insanlığı seçen Hypatia'dan korktular. Öfkeleri aslında korkularına olan başkaldırıydı. Kendi karanlıklarının bitmesinden korktular. Aydınlık doğmasından, Kadınların bir Anka kuşu gibi çoğalmasından korktular. Sandılar ki kadınların öncüsü bir bilim insanı Hypatia ölünce kadınlar gerileyecek. Maalesef öldürüldü acımasızca yine kendini bilmeyen cahil erkekler tarafından. Ona hak veren erkeklerde vardı belki az da olsa tıpkı ona bir zamanlar aşık olan Vali gibi. Ama yetmedi güçleri o dönem karanlığın bitmesine.

Oysa korktukları başlarına geldi az da olsa. Öldü Hypatia'nın bedeni ama onun bıraktığı düşünceler, öğretiler günümüze kadar taşındı. Bir kadın isterse her şeyi ne kadar yokluk olursa olsun yapar sözünün adeta açılımıydı.

Kitabın en büyük öğretisi insanlar bedenen ölür, ama bıraktıkları baki kalır. Kadınları öldüremezsiniz aslında, kendi cehaletinize baş kaldırırsınız. O da korkularınızın boyutunu gösterir. Çünkü aydın insanlar öldürmez, takdiri seçer, insanlığı seçer, sevgiyi seçer. Çünkü bilirler ki kadınlar olmasa kendileri asla var olmayacaktı. Onu doğuranda bir kadındı neticede.

Korkmayın zalimler kadınlardan, kendi düştüğünüz karanlık çukurdan korkun. Kadınlar ölmez, insanlık ölür.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon