19 Ocak 2021 Salı

Kor Sancısı / Lüset Kohen Fins / GATE YAYINLARI


 

Kor Sancısı

Lüset Kohen Fins

 

 

GATE YAYINLARI

kitap sayısı: 360

KOR SANCISI… On Derin Ayak İzi, Enginar Mevsimi, Hasta Bakıcı, Şarlatan ve Dahil adlı romanların yazarı Lüset K. Fins'ten yedi kısa roman tek bir kitapta.
 
Yüreklerin üzüntü yerine şifaya, akılların durgunluk yerine harekete, ruhların da kasvet yerine dinçliğe ihtiyacı olduğu bir yüzyılda keşke günahlarımız da gözyaşlarımız gibi elimizin tersiyle silinebilseydi.
 
Yedi farklı yaşam kesiti, yedi farklı dünya görüşü ve farklı sebeplerle yüreğine kor sancısı inmiş yedi farklı karakter üzerinden 21. yüzyıl insanının pişmanlık, şans döngüsü, umut, hayal kırklığı, maddiyat ve aşk üzerine çıkarımlarını sinema filmi tadında bir kurguyla kaleme alan Fins, KOR SANCISI ile okurlarını bilime, sanata, teknolojiye ve kader anlayışına farklı bir pencereden bakmaya davet ediyor.
 
Yüreğine su serpen ne varsa geride bıraktın, artık korun üzerinde yürüyüyorsun.
 
Önceleri sadece kendi yangınında kavrulurken şimdi bütünün ateşiyle yanıyorsun.
 
Tabanlarında hissettiğin acıya dayanabildin diye hamlık sürecini aştın mı zannediyorsun?
 
Öyle düşünüyorsan eğer, o zaman sana hem yazıklar hem de aşk olsun.

 

KİTAP YORUMUM: İlk defa tanıştığım ama çok beğendiğim bir kalem yazarımız. Farkındalığı yüksek, misyonu olan kitapları çok inanılmaz seviyorum. Yazarımızın diğer kitaplarını da okumayı çok istiyorum. Çünkü süper bir kitap okudum.

Kitaptan özet bahsetmek isterim. 7 tane kısa roman bulunuyor. Bu arada uğurlu sayım 7 bunu da söylemeden geçemeyeceğim. Kısa roman ama oldukça heyecanı yüksek "Sonra ne oldu? " cümlesi ile diğer sayfayı açmak için sabırsızlanmam. Kitap 360 sayfa ve ben 2 günde bitirdiğim roman olarak okuma tarihime geçti.

1. Romanda; Erdem'in birey olurken yaşadığı iş hayatındaki çalkantılara tanık oluyoruz. Erdem babası kadar başarılı bir insan olmak istiyordu. Annesini kaybettikten sonra babası ile çokta arası iyi olmadığı için başarılı olabileceği ama kendi başarısı olabilmesi için kendi adına bir işyeri kurmaya karar verir. Annesi Astroloji'ye inandığı için ona da ölmeden önce açılım yaptırmıştır. Doğru yaptığına inandığı hamleleri yapar yalnız bir yerde takılır kalır. Bazen bizim kurduğumuz düşlerin yanında hayatında bizim için kurduğu planlar vardır. Erdem arkadaşı için kendini suçlu hissetse de çokta yapabileceği bir şey olmadığını hissediyorum ben kendi adıma. Bu arada empat olduğum için kitap kahramanlarının hissettiklerini hissedip bazen kavga ettiğim olduğu da oluyor yalan değil. Deneyimler yaşam alanlarımızda çok önemli. O yüzden aslında kimse kaybetmedi, deneyim olarak döndü Erdem'e yaşadıkları. Arkadaşları ve kendisi şanslı kesimdeydi çünkü babası gibi bir iş adamı onların yanındaydı.

2. Romanda; Demir ve Doğa doğada yaşamaya karar verirler ve karavanda sosyal medya da da Doğa'nın yaşadıklarını sergilediği bir yaşama başlarlar. Çokta düşünmeden bu yola giren Demir kız arkadaşından ayrılmayı ve tekrardan dönmeyi ister ama bunu bakış açısı daha sert olan Doğa'ya bir türlü söyleyemez. O da kaçış yollarını ister istemez düşünmeye başlar. Erdem yaşadıkları boşa gitmiş gibi düşünse de çokta başarılı olamadığı mesleğinde dönüşte teklifler almaya başlar. Demir ve Doğa her ikisi de yaşadıkları onları bir yerlere taşıdı. Aslında yaşanılan, karşımıza çıkan hiç bir şey nedensiz değildir. Bizi yukarıya çıkartmak için vardır yaşadıklarımız.

3. Romanda; Xena  artık kendi ayakları üzerinde duran genç bir kadındır. Babasını kaybetmiş ve çocukluğunda ailesinde yaşadığı sır dolu günler bir gün annesinin anlatımı ile bambaşka boyut kazanacaktır. Babası , annesi ve kendisi yıllar sonra yapılan hayat muhasebelerinde aslında yaşadıkları dönemde doğru yaptıklarını düşündükleri şeylerin sonuçlarını yaşadılar. Geri dönüşüm projelerini hayata geçirmeleri  süperdi.  Babası ve annesinin asla pes etmemesi Xena'nın ayakta kalma çabası süperdi. Yolun sonunda hepsi de farkındalıklarını kazanmış olarak yıkımdan çıktılar. Gerçek kayıp pes ettiğimiz de kendini gösterir.

4. Romanda; Bora ve Şahika sanırım en çok bu roman etkiledi beni. Belki de verilen kararların bana göre yanlış olmasından dolayı. Bazen birlikte olmaz, yol ayrımı olur. Eğer Şahika boşanmayı denese hayatı eminim daha güzel olurdu. Bora zaten farklı bir boyut. Bu romanda çok bilgi veremeyeceğim sizler okuyarak analizinizi yapın derim.

5. Romanda; Samet annesi ile yaşam mücadelesi veren küçük bir çocuk. Yaşadıkları onu öfkeli yaptı insanlara ve hayata karşı. Ama işaretleri takip edip pes etmediğinde, para kazanmaya başladığında kimse ile derdi kalmadı. Çünkü insan kendi farkındalığını fark edip, para kazanmaya başlarsa, kimseye ihtiyacı kalmazsa insanlara bakış açısı değişir ve affetmeyi de öğrenmeye başlarlar. Samet bu anlamda hedeflerini güzel seçen, iyi bir gözlemci olarak gözümde yüceldi diyebilirim.

6. Romanda; romandan çok etkilendim . Henüz açıklanmayan olayların yaşandığını düşünenlerdenim. Bu tür görevli kişilere doğru yerde eğitim ve ne yapmaları gerektiğini anlatılan mekanlar devlet tarafından verilmeli diye düşünüyorum. Oysa biz böyle özel insanları deli diye yaftalıyoruz çoğu zaman, şizofreni diyoruz. Romandan kısaca bahsedeyim. Carol ölmüş kişilerin rüyasına girerek dünyadaki yakınlarına ulaşmak için mesaj göndermesi için onu aracı seçen ölüler ile muhatap olmak zorunda kalıyordu. Birde mesajları yerine ulaştırmak adına seyahet etmek durumundaydı. Yani hem Carol için hem de ölen yakınları için müthiş bir deneyim olduğunu düşünüyorum.

7. Romanda; Ekin farkındalığı yüksek, doğru kişi ile evlenmeyi başaran bir birey. Bunun nedeni doğru bir ailede yetiştirilmiş, doğru eğitim almış olmasının da önemi kuşkusuz büyük. Tabii ki eşi, eşinin babası da aynı şekilde farkındalığı yüksek insanlar. Irkçılık gibi sığ bir düşünceye çok güzel bir roman olduğunu söyleyebilirim. Ailedeki her birey kıymetlidir. Yeter ki onların yaşadıklarına, anladıklarına, hastalıklarına uygun olarak davranıp, saygı gösterelim.

Okuduğum 7 romanda da sonunu 2020'de insanları zora sokan, işsiz bırakan  Covid-19 hastalığına bağlamış yazarımız. Güzel bir şey daha yapmış ve o dönemde aslında hepimizin yapabileceği internet yoluyla farkımızı fark edebileceğimiz, interneti doğru kullanım ile para kazanabileceğimiz fikirlerde vermiş kahramanlarımızı anlatırken. Okurken yeni çok keyif alabileceğim bir kalem ile tanışmaktan çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. En kısa zamanda tüm kitaplarını okumaya niyet ediyorum.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon