18 Ağustos 2020 Salı

DEĞERLİ YAZARIMIZ ÖZLEM ŞAHİN İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJIMIZ



DEĞERLİ YAZARIMIZ ÖZLEM ŞAHİN İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJIMIZ
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN SORUYOR
1.     Biraz kendinizden bahseder misiniz?

  ÖZLEM ŞAHİN : 1968 İstanbul doğumluyum. Ortaokul ve liseyi Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Ed. Fak. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Kısa bir süre sonra evlenip altı yıl Çanakkale’de yaşadıktan sonra eşim ve kızımla sevgili şehrim İstanbul’a geri döndük. Daha sonra bir de oğlumuz oldu. Tüm bu zaman içerisinde farklı iş kollarında çalışma hayatım sürdüyse de her zaman içimde olan okuma ve yazma tutkusu hiç geçmedi. Ailemden aldığım okuma tutkusunu çocuklarıma da aşılayabilmek için çaba sarf ettim. Öykü ve deneme yazmak hayatımın bir parçasıydı ama roman gönlümde yatan aslandı. Elli yaşıma merdiven dayadığım yıllarda tam da artık olmaz dediğim anda yazmış olduğum bir hikayeyi romanlaştırmaya karar verdim ve 50. doğumgünümden sadece iki hafta önce ilk kitabım piyasaya çıktı. 

2.     Yazmak sizin için ne ifade ediyor? Konularınızın kaynağını nereden alıyorsunuz?
  
      ÖZLEM ŞAHİN : Yazmak, hayatın fırtınalı bir deniz misali hay huyu içinde, çoğunlukla zorunda olduğumuz için yaptığımız eylemlerin arasında yolumu bulup karaya çıkmamı sağlayan bir fener gibi. Kendim için yapabildiğim birkaç şeyden en önde geleni. Kitaplarım tamamlanıp basıldıklarında, elle tutulur gözle görülür şekilde var oldukların da, hayatın ben olarak yaşamaya değer olduğunu bir kez daha anlıyorum. Konular, hayal gücüm, yaşanmışlıklar ve kırk küsür senelik okunmuş her türlü eserin bıraktığı tortunun harmanından çıkıyor.

3.     Kaç tane kitabınız var? Bundan sonraki hedefiniz nedir?

ÖZLEM ŞAHİN : Şu anda üçüncüsünü yazdığım triolojinin ilk iki kitabı Aramızdalar - Başlangıç ve Aramızdalar – Seçim Zamanı piyasada. Final kitabı da okuyucuyla buluştuktan sonra ara vermeden yazmaya devam etmek istiyorum. Yeni kitap için fikir hazır, çeşitli araştırmalar ve okumalar yaparak geliştirilmeyi bekliyor.

4.     Sizce yazar ve şair kimdir? Her yazabilen kişi yazar ve şair olabilir mi? Ya da piyasada kitabı olan herkes sizce yazar ve şair mi?

ÖZLEM ŞAHİN : Her yazan şair ya da yazar olabilir mi? Bunun bir garantisi yok ama deneyebilir. İçinde istek olan herkes de denemelidir bence. Ama önce kendine zaman tanımalıdır. Bol bol okumalı, yaşamın içinde gözlem yapmalıdır. Pek çoğunun içinden sıyrılıp ön plana çıkabilmek, kalıcı olmak istiyorsa kendini ve yazımını geliştirmelidir. Şanslıysa özgün bir dil geliştirebilir. Bu da tecrübeyle olur. Ayrıca eleştirilere her zaman açık olmalı sinirlenip küsmemelidir. Bazen eleştiriler haksız olabilir, yine de yazdıklarımızın okunup bahsedilmeye değer bulunması bile güzel diye düşünmenin yararı vardır.

5.     Sizce yazarlık meslek mi? Yoksa hobi mi?

ÖZLEM ŞAHİN : Bu, müzisyenlik asıl mesleğinin yanında hobi olarak yapılabilir mi sorusunu çağrıştırdı bana. Cevabı birlikte bulalım. Her hangi bir müzik aletini belki haftada birkaç kez yani “müsait olduğumuzda”, “boş zamanımızda” çalarak o aletin virtüözü olabilir miyiz? Matrix filminde Neo’ya yüklenerek edindirilen beceriler gibi bir imkan yaratma durumumuz yoksa olmaz. 
Aynı şekilde yazarlık da asla hobi değildir. Hobi olan yazmak olabilir. Yazarlık tam zamanlı bir meslektir.

6.     Kitaplarınızın konusu ve türü nedir? Okura vermek istediğiniz mesaj nedir?

ÖZLEM ŞAHİN : Aramızdalar üçlemesi günümüz Türkiye’sinde geçen fantastik macera türünde. Zaman şimdi, mekan yaşadığımız topraklar, bahsi geçen kişilerin bir kısmının da bizler gibi sıradan, normal(!) insanlar olduğu göz önüne alındığında aşina olmayanlar için okuması zor, ağır fantastik değil denilebilir. 
Okurum kitaplarımın kapağını açtığında, sıkıntı, kötü haber, hastalık ve her türlü bunaltıcı durumun oluşturduğu günlük yaşamın keşmekeşinden kurtulup bambaşka bir boyuta ışınlansın ve orada şaşırtıcı olaylar, heyecan, macera, dostluk ve aşkla sarmalansın istiyorum. Sonraki sayfada ne olacağını merak ettiği için elinden bırakmak istememesini, bir sonraki kitabımı da aynı heyecanla edinip zevkle okumasını ümit ediyorum.

7.     Yazan ve kitap çıkartmak isteyenlere bir şeyler söylemek ister misiniz?

ÖZLEM ŞAHİN : Daha önce de bahsettiğim gibi okuyun, okuyun, okuyun, gözlemleyin, biriktirin sonra yazın. (Benim gibi elli yaşını beklemeyin ama!) Yazmadan önce konuyu zihninizde oluşturun, ana hatlarını yazıya dökün, karakterleri oturtun, onlara az da olsa bir kişilik giydirin (ilerledikçe geliştirebilirsiniz), ne gibi araştırmalar yapmanız gerektiğini belirleyin, konuyla ilgili okumalarınızı yapın ardından alın kalemi elinize. Yazdıktan sonra dönüp yazdıklarınızı okuyun, düzeltin. Biraz daha yazın, tekrar okuyun, tekrar düzeltin. Bilin ki iyi bir editörle kitap taslağınızın buluşabilmesi zor ihtimal. Ayrıca roman uzun soluklu bir iş, arada yoldan çıkarsanız geri dönmeyi bilmek gerek. Yani çalakalem alıp başını gitmekle roman yazılmaz.
Tüm bunları yazar olmak isteyenlerin gözünü korkutmak için demiyorum. Üç kitaplık serinin ilk satırlarına başlarken son kitapta neler olacağını tasarlamış, konuya mekan olacak yerlere gidip kendi gözüyle gören oranın havasını koklamaya çalışan biri olarak söylüyorum. Yine de yazarken zorlanıyor bazen ara verip düşünüyorum. 

8.     Yayınevi sürecini nasıl buluyorsunuz?

ÖZLEM ŞAHİN : Ülkemizde gün geçtikçe açılan yayınevi sayısı artıyor ve buna bağlı olarak yeni yazarlar da. Merak edilense okur sayısının da aynı oranda artıp artmadığı. Gözlemlerime dayanarak diyebilirim ki, hayır. Galiba yakında okurdan çok yazarımız olacak!
Yayınevlerinde durum hiç iç açıcı değil. Bilindik olanlar burunlarından kıl aldırmıyor, diğerleri çiçeği burnunda yazarları soyma peşinde. Ortalama bir hizmet ile bir şekilde basılan, reklamı yapılmadığı için okuyucuya yeterince ulaşamayan ve dolayısıyla satılmayan pek çok kitap internetten satış sitelerini dolduruyor…
Heyecanlı yazar adaylarını çok da karamsarlığa sürüklemeyeyim. Araştırıp size en uygun yayınevi ile anlaşırken fiyatların yanı sıra güvenilirliğini, tecrübesini göz önünde bulundurun. Fuarlara katıldıklarından emin olun. Şimdiden şansınız bol, okurunuz gani olsun!

TANITIM YAZISI

Aramızdalar - Başlangıç

Çıkışa geldiğinde hala karanlıktı ama yıldızlar parlıyordu gökyüzünde. Mağarada birkaç saatten fazla geçirmemiş demekti bu. Yuvarlanıp boynunu kırmadan nasıl aşağıya ineceğini düşünürken gerisindeki koridorun duvarlarına iliştirilmiş meşalelerin teker teker söndüğünü gördü genç kız. Yaratık hızla ona yaklaşıyordu. Dik yamaca adımını atmasıyla dengesini kaybedip yuvarlanmaya başlaması bir oldu. Henüz birkaç metre düşmüştü ki kucaklanıp olağanüstü bir hızla götürüldüğünü hissetti. Kendini kaybetmeden önce kirpiklerinin arasından görebildiği esmer bir ten, kırmızı dudaklar ve kızıla çalan kahverengi gözlerdi. Yanağına değen ipek gibi saçların tanıdığı ama hangisi olduğunu hatırlayamadığı çiçek kokusunu içine çekerken her şey karardı.

Kabil’in günahı yüzünden ortaya çıkmış lanetli yaratıklar ve varoluş amaçları onları yok etmek olan nesil ARAMIZDA mı? Günümüz Türkiye’sinde geçen aşk, macera ve gerilim yüklü romanda bu sorunun cevabını öğreneceğiz.

www.ozlem-sahin.com 
Facebook - aramizdalar
Instagram - aramizdalarozlemsahin
Değerli yazarımıza bizimle olduğu için teşekkür ederiz.

DUYGU SONGÜL KAHRAMAN



0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon