4 Temmuz 2020 Cumartesi

Geveze Yaprak Emine Yılmaz Dereci | FA YAYINLARI


Geveze Yaprak
|
Sayfa Sayısı: 176
Gül, Sihirli Meşe'nin altına koştu. Dallardaki yapraklara bakıyor, acaba hangisi Geveze diye düşünüyordu. Bütün yapraklar aynıydı. Gözleri yorulunca olduğu yere çöktü.Yeniden sessizliğe gömülmüştü. Geveze adına çok mutluydu ama tarifi imkansız bir yalnızlık hissediyordu. Meşenin altındaki pınardan kana kana içti.Bir süre doğayı dinledi. Kuşları, rüzgarı, yaprak hışırtılarını, çekirgeleri... Bu sesler o kadar güzeldi ki hele bir de Nazlı'nın çanının sesi olmasa...

KİTAP YORUMUM: Gül anne ve babasını kaybetmiş köyde babaannesi ve dedesi ile birlikte yaşamaktadır. Babası ve annesi öğretmen olan Gül ama babaannesi istemediği için okula gönderilmek istemez. Arkadaşı Ayşe ve bir çok çocuk aileleri ile birlikte şehire göç etmişlerdir ve orada eğitimlerine devam etmektedirler. Gül yalnızlık ve  eğitimine devam edemediği o dönemde Veli'nin getirdiği kitaplar ona kurtarıcılık yapmaktadır.
Kitabın misyonu ve okura verdiği mesajları çok büyük. Okumanın önemi kahramanlarımızın hayatından yola çıkarak çok güzel anlatılmış.
Bir kere içeriği dopdolu bir çocuk kitabı olmasına rağmen büyüklerinde okuması gerektiğine inanıyorum ben şahsen. çünkü her zaman büyükler haklı olamaz. Yaşadıklarının ceremesini başka kişiye seviyorum, korumalıyım adı altında yakınımız bile olsa yapmamalıyız. Hayatlar bireyseldir ve kimsenin hayatını olumsuz değiştirme şansımız olmamalı.
Geveze Yaprak ise zaten başlı başına efsane bir karakter. Özür dilemenin erdemi, cezalandırılmanın kattıkları çok güzel anlatılmış. Kibir ve tevazu hangisini seçersek aslında ne olur? sorunun cevabını bulabiliyoruz.
Yardımlaşmanın önemi de güzel anlatılmış. iyilik bulaşıcıdır. Eğer yaşlı adama yemek götürülmese acaba Gül için kim önayak olurdu diye düşünüyorum. Olaylar birbirine bağlıdır bazen. Yere göre giyinme de Ayşe'nin annesinden yola çıkarak anlatılmış.
Bana sorarsanız Geveze Yaprak gerçekti derim. Rüyaların çıktığına da inanıyorum.
Asla geç değildir cümlesinin cevabını Gül'ün babaannesinin son hamlesi ile görebiliyoruz.
iyi ki kitaplar var .
Yazarımızın kalemi daim olsun.
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon