27 Haziran 2020 Cumartesi

Enheduanna Yazar: Ali Eryılmaz Yayınevi :Fa Yayınları


Enheduanna 
Yazar: Ali Eryılmaz
Yayınevi :Fa Yayınları
Kitap sayısı: 206

Duasını yazarken kendinden geçmişti Enheduanna. Gözlerinden bir kaç damla yaş gelmiş ve yanaklarından süzülerek yazdığı tabletin üzerine düşmüştü. Gözlerindeki buğudan önünü göremiyordu. Kalın bir sis perdesinin içinde kalmış gibiydi. Kamış kalemini ve kil tabletini yanı başına bıraktı. Arkasına yaslanarak gözlerinin yeniden kapattı. Ruhunun bedeninden sıyrılıp yükseldiğini hissetti. Aşağıya baktığında sedirde oturan kendini görebiliyordu.

(Tanıtım Bülteninden)
KİTAP YORUMUM: Enheduanna Sümerler zamanında Akad kralının kızı , prenses Ur tapınağının baş Rahibesi ve aynı zamanda ilk yazar ve şairlerden birisi olarak tarihe geçmiş.
Tarih kitaplarının en önemli özelliği eğer ders alınabilirse o zamanlarda yapılmış hataların yapılmaması. Enheduanna çok tanrıya inanıldığı dönemlerde yaşamasına rağmen kendisi başka isim koyarak bir Tanrıya inanmayı seçmiş, o şartlarda kendini yetiştirmiş, yine o zamanın köhne yoğun duygulara rağmen modern yeniliğe açık hatta sezgileri kuvvetli, iyi niyetli bir yöneticidir. Ama bazen iyi niyet işe yaramadığını görebiliyoruz.
Kitap bana göre film olabilir, hoş bir sinema filmi çıkar buradan. Okurken gözümde yaşanmışlıklar oradaymışım gibi ilgi ve heyecanını kaybetmeden okudum.
O zaman ki şartlara rağmen cinayeti çözme biçimleri çok profesyonel geldi. En sevdiğim bölüm ülkesine ihanet eden hiç kimse affedilmemeli, cezası ağır olmalıydı.
Yazarımızın Mezar Odası eserinden sonra okuduğum 2. kitabıydı. Kalemini beğendiğim yazarımıza başarılarının devamını diliyorum.
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon