29 Mart 2020 Pazar

Yargı 00 :59 Mehmet Kırış ELEPHANT YAYINLARI


Yargı 00 :59
KİTAP SAYISI: 192
Ayvaz, ailesinin dağılmasına neden olan kişileri öldürme planı yapar. Yıllarca içinde beslediği kin, nefret ve intikam rüzgarının şiddetiyle yaşamakta olduğu hayatını bir kenara bırakıp eski mahallesine döner. Kusursuz bir cinayet planını aklına kazımıştır. Ayvaz’ı gideceği evde kendi deyimiyle ihtiyar konakta bir sürpriz beklemektedir. Kitapta bilinmeyen gece olarak adlandırılan o gece, Ayvaz'ın hayatını öyle bir etkisi altına alacak ki nefes nefese o etkiden kurtulma mücadelesi verecek. Ayvaz, kusursuz bir cinayeti planlarken, hayat ona pusu kurmuş, bekliyor olacaktır.

KİTAP YORUMUM: Kitap kan davasının getirdiği sorunların bir ailenin nasıl parçalanmasına neden olduğu  gösteriliyor.
Ayvaz, ailesinden uzak bir yerde mahkum olarak  büyümüştür. 2 kardeşi kayıp ve anne babası ise zehirlenerek öldürüldüğü kendisine söylenmiştir. Lakin kahya'nın da kulağına su kaçırması ve sezgilerini dinlemesi ile bunun bir cinayet olduğunu düşünüyordur. Birde çocukluğu ikisinin de katledilen çocukluk aşkı Simay vardır. Simay'ı görene kadar intikam planları yapar. Yakın arkadaşı Sinan'dan yardım ister. Oysa bir gün sadece kalbinden geçirip intikam planları yaptığı düşmanları ile gerçekler kendi yüzüne vurur ve asıl yok olan kendisi olacaktır. Cinayet ile yargılanması ise bir türlü kendisine inanılmaması onu çaresiz bırakacaktır.
Ta ki o kabustan uyanana kadar. işte o zaman çevresinden çok kendi yaptıklarını eleştirir ve suçlu olmamaya karar verir. Hayat ona 2. şans vermiştir.
Acaba Ayvaz ailesini toparlayabilecek mi?
Kardeşlerine kavuşabilecek mi?
Kahya emmi aslında nasıl birisi?
Bir an kendisinin bile cinayet işlediğine inandığı düşmanları onu nasıl karşılayacaktır?
İhtiyar onlara kaybettiği çocukluğunu geriye verecek mi ?
Onun istediği sadece Simay ile mutlu olmaktı belki de. Oysa o içindeki kötü insan var ya işte onu durdurabilecek mi?
Kitaptan öğrendiğim yine bir çok ders var. Aslında bizim düşüncelerimiz ve görmek istediklerimiz bizim gerçeğimiz olur belli zaman sonra. Sonra da düşmanlar buluruz kendimize. Kurban rolü belli zaman sonra kolay gelmeye başlar belki de. Tabi ki hepimizin yaşadığı bir şeyler mutlaka vardır ama önemli olan eksilen yanlarımız değildir, hayatımızda ki artıları çoğaltmaktır. Sevgi ile yaklaşılan her canlı bize mutlaka öyle ya da böyle olumlu dönüşü olacaktır. Tıpkı Cemal beyde olduğu gibi. Ortada gerçek bir duygu varsa zamanı geldiğinde gerçekten istenirse kavuşum olacaktır. Simay ve Ayvaz da olduğu gibi. iyi bir insan olmaya niyet etmek bile başlı başına güzelliklerin hayatımıza akmasına neden olacaktır. Ailenin  önemi de çok güzel anlatılmış kitapta.
Kitabın en önemli özet cümlesi şu olabilir gibi geldi bana.
İntikam ile kaybedeceklerimizi, sevgi ile daha fazlasını kazanabiliriz. Tercih bizim aslında, ya kaybederiz, ya da kazanırız.
DUYGU SONGÜL KAHRAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bir Kitap Bin Yürek Published @ 2014 by Ipietoon